För att be om redigering av rättigheter på Wiki, klicka här.

Pedigree Resource File (PRF)

Från FamilySearch Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
PRF Cover Image.png

Pedigree Resource File (PRF) är en växande samling av användarinlämnade genealogier. Det visar individers namn, familjeförhållanden samt datum och plats för födelse, vigsel och död. Inga sammanslagningar, rättelser eller tillägg kan göras till genealogier som inkommit till Pedigree Resource File.

När använder man PRF?[redigera | redigera wikitext]

Använd Pedigree Resource File (PRF) för att upptäcka vilken släktforskning som redan har gjorts. Använd den för att leda dig till originaldokument/källor. Som med alla sammanställda genealogier, har Pedigree Resource File betydande begränsningar (se nedan) och mer exakt information bör inhämtas från originaldokument.

Begränsningar[redigera | redigera wikitext]

  • Bidragsgivarna (insändarna) ansvarar för riktigheten i uppgifterna. FamilySearch kontrollerar inte riktigheten i den släktforskning som bidragits.
  • Information i Pedigree Resource File är i andra hand. Kontrollera informationen i primära källor innan du använder den.
  • Bidragsgivarnas information, tidigare tillgängligt, är nu dold av integritetsskäl.
  • Pedigree Resource File innehåller många felaktigheter och till skillnad från den nya FamilySearch Family Tree, kan korrigeringar inte accepteras/göras. Bidragsgivare rekommenderas att göra en annan, ny inlämning som innehåller korrigeringar. Men både det gamla och det nya bidraget blir kvar i Pedigree Resource File.

Bidra med din släktforskning[redigera | redigera wikitext]

Genom att skicka in din släktforskning bevaras din släkthistoria i Pedigree Resource File och du delar den till andra runt om i världen. En kopia av alla släktforskningsfiler (i GEDCOM-format) som du skickar in kommer att bevaras i Granite Mountain Records Vault som ligger nära Salt Lake City, Utah, USA. Dessutom kan din släktforskning göras enkelt tillgängliga för andra på internet.

Du kan snabbt och enkelt skicka in din släktforskning:

  1. För det första, få tillstånd från alla levande personer som nämns i din släktforskning om att lämna sina uppgifter till FamilySearch. Kom ihåg, anteckningar och källor kopplade till en post för en avliden person finns kan också innehålla information om en levande person. Av sekretesskäl måste du ta bort all information om levande personer, om du inte har deras tillåtelse att skicka in det.
  2. För det andra, granska dina anteckningar och källor för att se till att de inte innehåller några kränkande eller olämpliga uttalanden om en annan person. Om detta hittas, ta bort sådan information.
  3. För det tredje, spara din släktforskning som en GEDCOM-fil på din dator. Många släktforskningsprogram program ger dig möjlighet att exportera (spara) dina poster i ett GEDCOM-format (där filen namnges med en ged ändelse - till exempel: lundbergshistoria.ged.). Se instruktionerna som medföljer programvaran för ytterligare information om hur du gör.
  4. För det fjärde, lämna GEDCOM-filen du har skapat till FamilySearch. Du måste godkänna villkoren för att lämna in din släktforskning innan du skickar in filen. För mer instruktioner, se Bidra till Pedigree Resource File (PRF).

Pedigree Resource File (PRF) på skiva[redigera | redigera wikitext]

Förr fanns Pedigree Resource File (PRF) att köpa på 150 individuella skivor (CD och DVD). Eftersom FamilySearch upphört med distribution av skivsamlingar på disk, säljs inte längre PRF på skivor. Kopior av de 150 skivorna kan finnas tillgängliga för användning i många Släktforskningscentrer, inklusive Family History Library. Nya bidrag till PRF finns endast online på Internet.

FAQ (Frequently Asked Questions)[redigera | redigera wikitext]

Vad är skillnaden mellan Ancestral File och Pedigree Resource File?

Båda filerna är resultatet av att användare lämnat in sin släktforskning. Bidrag till Ancestral File slogs samman till ett gemensamt släktträd. Bidrag till Pedigree Resource File (PRF) hålls åtskilda från andra bidrag. Anteckningar och inlämnade källor bevaras i bidrag för PRF men kastades (togs bort) från AF-bidrag.

Hur bidrar jag till Pedigree Resource File?

Se artikeln Bidra till Pedigree Resource File (PRF)

Hur rättar jag fel i Pedigree Resource File?

Korrigeringar accepteras inte för Pedigree Resource File (PRF). Korrigeringar kan dock göras i den nya FamilySearch Family Tree. Bidragsgivare uppmanas att skicka genealogier som innehåller önskade korrigeringar. Däremot ersätter inte ett nytt inlämnande det gamla bidraget. Både den gamla och nya, felaktiga och korrekta, är kvar i databasen för PRF.

Hur pålitligt är Pedigree Resource File (PRF)?

Informationen i Pedigree Resource File (PRF) lämnas av användare till FamilySearch webbplats. Vissa människor kan ha bidragit med oriktiga eller ofullständiga uppgifter. FamilySearch kontrollerar inte riktigheten i informationen i inlämnade bidrag till PRF.

The information in Pedigree Resource File is submitted by users of the FamilySearch website. Some people may have contributed incorrect or incomplete information. FamilySearch does not verify the accuracy of information in Pedigree Resource File.

Vissa genealogier inkluderar anteckningar och källor som kan hjälpa till att verifiera riktigheten av en viss inlämnad släktforskning.

Finns det levande människor med i Pedigree Resource File (PRF)?

Pedigree Resource File (PRF) visar inte information om levande personer. Människor som är födda för mindre än 95 år sedan och som inte har ett dödsdatum i filen anses vara levande.

Hur kontaktar jag bidragsgivare till Pedigree Resource File (PRF)?

Av integritetsskäl visar inte onlineversionen av Pedigree Resource File (PRF) personlig information om bidragsgivarna. Istället visar den en identifierings-ID som består av delar av bidragsgivarens namn följt av ett 7-siffrigt tal. De gamla PRF-skivorna visade inlämnarens namn och kontaktinformation, men skivorna är inte längre tillgängliga.

Varför finns det dupletter av poster i Pedigree Resource File (PRF)?

Inga sammanslagningar görs av genealogier som lämnats till Pedigree Resource File (PRF), detta gäller även uppdaterade filer från samma bidragsgivare. Du kan alltså se mångla dubbletter i databasen.

Hur exporterar jag en GEDCOM-fil av ett Pedigree Resource File-bidrag?

Det är inte möjligt att exportera GEDCOMs (eller andra format) från onlineversionen av Pedigree Resource File (PRF).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Maj 1999   Möjlighet att bidra med genealogier på den nya www.familysearch.org. Bidrag inkom i en takt av ca 1.2 miljoner namn varje månad.
1999   Utgavs CD-skivorna 1-8.
Februari 2000   Möjlighet att söka i ett master-index för alla Resource File Pedigree CD-ROM-skivor.
Juli 2000   De första nio skivorna finns tillgängliga.
2000   Utgavs CD-skivorna 9-22.
4 januari 2003   Bidrag till Ancestral File accepterades inte längre. Bidragsgivarna blev uppmanade att bidra till Pedigree Resource File (PRF) istället.
2001   Utgavs CD-skivorna 23-36.
2002   Utgavs CD-skivorna 37-54.
2003   Utgavs CD-skivorna 55-75.
2004   Utgavs CD-skivorna 76-100.
2005   Utgavs CD-skivorna 101-125.
2006   Utgavs DVD-skivorna 126-130.
12 mars 2007   Totala antalet namn överskrider 150 miljoner. Samlingen har växt med omkring 19 miljoner namn varje år. Lades till möjligheten att se släkttavlorna på nätet (online).
2007   Utgavs DVD-skivorna 131-137.
2008   Utgavs DVD-skivorna 138-143.
2009   Utgavs DVD-skivorna 144-147.
2010   Utgavs DVD-skivorna 148-150.

Länkar[redigera | redigera wikitext]

Videos och Online-lektioner[redigera | redigera wikitext]

Relaterade artiklar[redigera | redigera wikitext]