För att be om redigering av rättigheter på Wiki, klicka här.

Stockholm: Kyrkoboksregister

Från FamilySearch Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Länk till Svenska huvudsidan

Stockholms Stadsarkiv[redigera | redigera wikitext]

Stockholms stadsarkiv är en av Sveriges största arkivinstitutioner. Uppdraget som kommunal arkivmyndighet för Stockholms stad och som statligt landsarkiv för Stockholms län gör Stadsarkivet till en central informationsresurs för invånare i Stockholm och hela Sverige.

Stadsarkivet är inriktat på att göra den stora informationsmängd de förvaltar tillgänglig för alla medborgare. Det handlar om arkivhandlingar från stadens och länets myndigheter, föreningar och privatpersoner från 1400-talet fram till idag. Genom ansvaret för e-arkiv Stockholm, där Stockholms stads gemensamma digitala information ska lagras, långtidssäkras och göras tillgänglig, arbetar de för att utveckla och förstärka deras roll som som en informationsresurs.

Bakgrund till kyrkoarkivs-registren[redigera | redigera wikitext]

Under många år har det funnits ett antal register till vissa kyrkböcker i Stockholm. Dessa register har varit i bokform (pärmar) och finns i Stockholms Stadsarkivs läsesal. Registren är organiserade i bokstavsordning på efternamn. Varje register har skannats in till bilder i PDF-format för online-åtkomst på internet. Dessa register är inte kompletta för varje församling i Stockholm. Inte heller har alla posttyper i en församlings kollektion av kyrkoböcker registrerats. Till exempel kan du hitta register till födelse- och dop- böcker, samt register för vigslar i en församling, men inget register till dödboken. I en annan församling kan det finns register för dödboken och in- ut-flyttade. Varje kollektion med register har arrangerats församlingsvis. Det gör att du bara kan söka i en församling i taget.

Vi har också en artikel som berättar om kyrkohistorien för Stockholms stad.

Att söka i indexen[redigera | redigera wikitext]

  1. Du kan söka i registren på: Register till kyrkböcker
  2. Välj den församling du är intressad av från listan.
  3. Klicka på registertyp i den nedrullningsbara menyn och klicka på Sök.
  4. Välj det spann av år du vill söka i genom att klicka på pdf-filens namn ute i den högra kolumnen.
  5. Beroende på vilken webbläsare du använder har du följande alternativ:
    5a. Pdf-dokumentet öppnas direkt i en ny flik/fönster och du kan börja söka i det direkt. Om du vill spara en kopia av dokumentet högerklickar du på det och väljer Spara som i den meny som kommer fram.
    5b. En dialogruta öppnas. Välj Öppna (för att enkelt söka online), eller Spara fil (för att spara en kopia av pdf-dokumentet till din dator för att söka senare lokalt). Filen laddas ner, till webbläsaren eller din hårddisk beroende på ditt val. Om du väljer att Öppna, öppnas filen direkt för dig (i webbläsaren eller Acrobat Reader) att börja söka och forska i. Om du väljer Spara, behöver du öppna filen själv från den plats du sparade den till.

Indexering pågår[redigera | redigera wikitext]

Sedan augusti 2012 pågår ett samarbete mellan Stockholms Stadsarkiv och FamilySearch för att indexera dessa register. Alla är välkomna att hjälpa till med indexering av de Svenska kyrkoböckerna, läs mer om hur du kan hjälpa till med indexering.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Stockholm stadsarkivs webbsida:http://www.ssa.stockholm.se/templates/StartPage.aspx?id=3