För att be om redigering av rättigheter på Wiki, klicka här.

Släktforskarnas årsbok (2002)

Från FamilySearch Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
SSf yearbook2002.png

Släktforskarnas årsbok 2002 innehåller följande artiklar:

 • Länsräkenskapernas verifikationer - inga tråkiga kvitton.
  Författare: Maud Lindeberg, Stockholm.
  Länsräkenskaperna är mäktiga volymer, ofta på flera tusen sidor, som förvaras i Landsarkiven. De är fyllda med olika räkenskaper och kvitton. Det låter tråkigt, men är en guldgruva för släktforskare.
 • Släkten Moderus och Modéer. En prästsläkt från Moheda i Småland.
  Författare:Gunnar Ståhl, Bromma.
  Släkten Moderus och Modéer har ända sedan slutet av 1700-talet intresserat släktforskare. Men allt som skrivits har inte varit riktigt. Här presenteras nya rön om släktens historia.
 • Prosten Olof Broman och hans Ættqvisl.
  Författare: Lars Nylander, Söderhamn.
  Han var en mångsysslare av stora mått, men ryssarna förstörde 1721 nästan allt han åstadkommit. Men snart var den idoge prosten åter i arbete. Idag känner vi honom mest för hans Släktutredningar.
 • Hur tolkar man gamla Släktutredningar?
  Författare: Urban Sikeborg, Sollentuna.
  Hur avgör man värdet på en äldre Släktutredning? Vad kan man exempelvis säga om gamle prosten Bromans uppgifter om släkten Djurbergs äldsta led? Här ges källkritiska råd och tips.
 • En Soldat vid namn Zacharoff.
  Författare: Ted Rosvall, Falköping.
  Ibland är det inte i de vanliga källorna som svaren på forskarens frågor finns. Soldat Zacharoffs öden kunde kartläggas med hjälp av Kämnärsrättsprotokoll, brödmösterrullor och rapportjournaler.
 • Arsenik och gamla anor. Historien om en bondsons hastiga död.
  Författare: Erik Kjellsson, Helsingborg.
  I skånska Hörja inträffade 1810 ett egendomligt dödsfall, som blev upptakten till en omfattande rättegång. Bondsonen Sven Kjerstensson verkade ha blivit förgiftad - men blev han verkligen det?
 • Avlidna nordbor på Saint-Barthélemy.
  Författare: Peter Heimbürger, Bromma.
  Kyrkböckerna för svenska kolonin Saint-Barthélemy i Västindien är bevarade och förvaras i Aix-en-Provence i Frankrike. Här publiceras en avskrift av dödsboken till hjälp för forskare.
 • VäderöLotsar räddade Britt G. Hallqvists farfar.
  Författare: Inger Rudberg, Lund.
  Den som söker lundaförfattarinnan Britt G. Hallqvists (1914-1997) rötter hamnar ganska snart i ett dramatiskt skeppsbrott på svenska västkusten som leder vidare till Österbotten i Finland.
 • »Om dig, Pettersson...» i ett tvistemålsprotokoll från Mora år 1830.
  Författare: Exbiörn Henricson, Solna.
  Kanslisvenskan i gamla protokoll ter sig vid en första anblick ofta helt oläslig med sina invecklade satser. Men den som läser mer noggrant kan faktiskt finna genialt koncentrerad fakta.
 • Herrarna på Aspanäs - medeltida stormän i Sommabygden.
  Författare: Göran Sparrlöf, Vadstena.
  Den heliga Birgitta tillbringade på 1300-talet några barndomsår hos sin moster på sätesgården Aspanäs i Malexander i Östergötland. Det är ägarna till denna gård som skildras i denna artikel.
 • Skilsmässor på 1830-talet i Linköpings stift.
  Författare: Elisabeth Thorsell, Järfälla.
  Skilsmässor var synnerligen ovanliga i äldre tider. Det är nog en allmän uppfattning. Men den som läser domkapitlets protokoll får en lite annan bild; där är skilsmässomål faktiskt inte alls ovanliga.
 • En inblick i några 1700-talsfamiljers hårda liv.
  Författare: Nils Hård av Segerstad, Bromma.
  Vi får stifta bekantskap med familjerna Rosenberg på Fullerstad och Westerberg i Stockholm. Det är en historia kantad av skandaler som inbigriper förgiftning, skällsord och otrohet.
 • Dödsorsaker i Arbrå 1910.
  Författare: Jan Erik Hallström, Sundbyberg.
  Farfars far skulle ha dött en dramatisk död, och dessutom på samma dag som sin egen far. Det var omständigheter som lockade till denna undersökning om dödsorsakerna i Arbrå 1910.
 • Spanska sjukan i Vikmanshyttan.
  Författare: Thord Holst, Vikmanshyttan.
  För bara drygt 80 år sedan drabbades Sverige av en smittosam sjukdom som på kort tid tog närmare 40.000 liv. Om spanska sjukans härjningar i Vikmanshyttan handlar denna artikel.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källa[redigera | redigera wikitext]

 • Sveriges Släktforskarförbunds hemsida Rötter