För att be om redigering av rättigheter på Wiki, klicka här.

Hjälp:Enkel sökning

Från FamilySearch Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vem som helst kan söka efter artiklar i FamilySearch Research Wiki. Användarna behöver inte vara registrerade för att göra detta. Denna artikel kommer att ge några bra tips på att göra Wiki sökningar mer effektiva.

Ytterligare information: Söktips och Avancerad sökning

Hur användar man sök[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från populära sökmotorer använder du nyckelord för att söka i wikin på ett sätt som liknar att söka i wikipedia. Ange plats, ämne eller namnet på artikeln i sökrutan. FamilySearch Wiki sökmotor lokaliserar i Wiki artikel-rubriker, titlar, och i själva artikeln. Sökmotorn söker även på termer som skrivs i sökrutan om den inte kan hitta alla villkor tillsammans i en artikel. Dessutom kommer de artiklar som innehåller orden många gånger i hela artikeln att rankas högre i sökresultaten än de som bara innehåller sökorden en eller två gånger.

Grundläggande Sök[redigera | redigera wikitext]

Använd följande steg för att söka efter artiklar eller ämnen i FamilySearch Wiki.

1. Leta upp "sökrutan." Sökrutan på en central plats på startsidan, eller ligger i sidorna navigeringsfältet så här.

2. Skriv in sökord, söktermer, eller titeln på den artikel du vill hitta i sökrutan. Du behöver inte ange den exakta titeln på artikeln. Till exempel kan du skriva "Sverige Folkräkning" eller "Stockholms födelse källor."

3. Klicka på knappen Sök.

4. När du klickat på knappen Sök, en lista med sökresultat visas. De artiklar som anges på resultatsidan omfatta andelen hur relevanta de är (jämfört med sökorden), hur många gånger ordet (s) visas på sidan, samt tid och datum artikeln ändrades senast.

5. Nedan, innehåller listan med sökresultat även en numrerad lista högst upp på sidan. Detta tyder på att sökresultaten flera sidor med resultat. Se fler resultat än de som visas på första sidan av sökresultaten, klicka på någon av sidnummer.

6. Leta upp rubriken på artikeln du vill läsa. Observera att:

  • Artikel titlar kommer alltid att vara högst upp på sidan.
  • Text som är inne artiklar och som kan matcha din begäran kommer alltid längst ner på sidan.

7. Klicka på rubriken på artikeln du vill läsa. Om du efter att klicka på rubriken, avgör ni att en annan artikel som bättre matchar dina sökkriterier, klicka på knappen tillbaka på din webbläsare för att återgå till listan med sökresultat och väljer en annan artikel.

Exakt matchande sökningar[redigera | redigera wikitext]

När du använder sökrutan i navigeringsfältet till höger på en sida, det finns två knappar under sökrutan: Sök-knappen och den exakta matchningen knappen. Använd Exakt matchning knappen när du vet en exakt titel eller fras du vill söka efter. Detta kan vara särskilt användbart när det normala sökningen ger för många resultat.

1. I sökrutan anger den exakta titeln eller fras du vill söka efter. Skriv t.ex. AAAAAAA eller skriv BBBBBBBBBBB

2. Klicka på Exakt matchning knappen. I listan över sökresultat, se följande:
(a) Artikel titlar kommer alltid att vara högst upp på sidan. (Om du inte skriva titeln exakt som det står, inklusive stavning, skiljetecken och stora bokstäver, visas ett meddelande om att någon matchning hittades. Liknande titlar kommer troligen att visas i resultatlistan som en nära, men inte en exakt matchning .)
(b) Text som visas i kroppen av en artikel och som kan matcha din sökning kommer alltid längst ner på sidan.

3. Klicka på rubriken på artikeln du vill läsa.

4. Som visats ovan, för att se fler sökresultat klickar du på en annan sida för att se fler sökresultat.