För att be om redigering av rättigheter på Wiki, klicka här.

GEDCOM

Från FamilySearch Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett litet avsnintt från en GEDCOM-fil

Är förkortningen för GEnealogical Data COMmunications (genealogisk data-kommunikation). GEDCOM är en datastruktur som skapats av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga för att lagra och utbyta genealogisk information så att många olika datorprogram kan använda den. Det identifieras med filändelsen ".ged".

GEDCOM-filer är textfiler som innehåller information och kopplingar som krävs för att utbyta genealogisk data mellan två enheter (datorer). Enheterna kanske använder samma eller olika program. Exempel på dessa datautbyten kan omfatta.:

  • Mellan två användare som använder samma program - En familjemedlem som sänder ny information från sin Min Släkt-databas till en annan familjemedlem som också använder Min Släkt.
  • Mellan användare av olika tillämpningar (datorprogram) - En Disgen-användare som mottar information från någon som använder Ancestral Quest.
  • Från en Internetplats till en lokal tillämpning - T.ex. ladda ner information från www.FamilySearch.org till ditt släktforskningsprogram.
  • Från ditt datorprogram till en Internetplats - T.ex. för att ladda upp information till www.FamilySearch.org för att låte den ingå i Pedigree Resource File.

Som en textbaserad fil, är den lätt att överföra som en bilaga till ett e-postmeddelande eller laddas ner från olika webbplatser. Mottagaren använder sedan "Import"-funktion i sitt datorprogram för att inkludera GEDCOM-filens innehåll i sin egen släktforskning. Dessutom kan applikationer finnas på webben för att skriva ut eller manipulera en enskild GEDCOM-fil utan att importera den till applikationen.

För mer detaljerad information samt den fullständiga texten till nuvarande standardversion 5.5 är tillgänglig, tillhandahållet av Rootsweb.

GEDCOM X[redigera | redigera wikitext]

Sedan RootsTech 2011 pågår det ett samarbete för att ta fram en ny och uppdaterad standard. Denna nya standard går under namnet GEDCOM X och det går att läsa mer om detta projekt på deras hemsida.